Uitvaartfotografie Rouwfotografie

Rouwfotografie is eigenlijk het fotograferen vanuit je gevoel en kijken met je hart.
 
Van alle momenten in iemands leven worden foto’s gemaakt, vooral de vreugdevolle momenten staan centraal bij de meeste personen. Dat zie je ook terug in je eigen foto’s. Hoeveel smartphone’s zie je op een bruiloft om de eerste foto van de bruid te maken en op social media te plaatsen? En hoeveel bij een uitvaart? Geen één! Hierdoor wordt deze herinnering van iemands leven op geen enkele wijze vast gelegd terwijl dit wel een belangrijk moment is, ook voor alle nabestaanden.
 
Toch zie ik dit als een zeer persoonlijke vorm van fotografie waarmee een dierbare herinnering verwezenlijkt kan worden en het kan helpen bij de verwerking.
Op het moment dat een dierbare overlijdt leef je in een roes. Je moet ineens heel veel dingen regelen, er worden vragen gesteld waar je nooit over na had willen denken en je bent aan het rouwen. Dit allemaal tegelijk. Op de dag van de uitvaart word je geleefd waardoor je momenten mist en zo belangrijke details niet helemaal in je opneemt. Foto’s van deze dag kunnen je helpen met het verwerken van je verlies en de dag te kunnen herinneren. Ook voor kinderen zijn foto’s een hele goede manier om bij het verwerken te helpen en te begrijpen van wat er nou eigenlijk gebeurd is.
 
Tevens kan het helpen in het verwerkingsproces van diegenen die niet bij het afscheid aanwezig konden zijn of te jong waren om hier aan deel te nemen.
Foto’s vormen een goed aanknopingspunt om te praten over het gemis en verdriet.
 
Afgelopen maandag mocht ik dit vastleggen. Uit respect voor de nabestaanden deel ik geen verdere foto’s 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s